20-09-07

charmeoffensief

Na drie weken mijn alterego Sergeant S (het zit in de familie) onbeteugeld te hebben losgelaten op de kinderen van het vijfde leerjaar, begin ik nu aan een heus charmeoffensief. Met één doel in mijn achterhoofd laat ik de kinderen kennismaken met de Jolige Juf: de juf die niet alleen maar brult en fronsend de klas in kijkt, maar die leuke dingen doet, verhaaltjes vertelt, knutselt, op avontuur gaat met hen... op één duidelijke voorwaarde.

Vandaag zijn we een wandeling gaan maken. Achter de school is een berg met wat wildgroeiende bomen. Je zou haast denken: een bos! Natuur. Om de theorie over de bomen en de bladeren in praktijk te zetten, zijn we een natuurwandeling gaan maken. Een heel avontuur!! Na wat geploeter door de netels, klauterde iedereen met véél kreetjes die 'steile' berg op. Spinnen werden aangewezen, paddenstoelen ontdekt. De delen van de boom werden werkelijkheid, de schors kwam tot leven onder tastende handen, leeftijden werden berekend aan de hand van de jaarringen. De blaadjes werden gerubriceerd: enkelvoudiek! Samenkesteld! Veernerviek! Andnerviek! Kezaakd! Kaaf! Klad!
Het deed goed te zien hoe ze hun best deden Nederlands te praten. Ervoor was het een gezucht en een gesteun als ik aandrong op Nederlandse woordjes. Nederlands was niet leuk! Nederlands begrepen ze niet! En moest je hen nu zien! Daar stonden ze, allemaal hadden ze ergens wel een vuile plek of een schram, maar ze zochten naar die moeilijke woordjes die ik er zo had ingestampt en ineens... ineens werd Nederlands leuk!

Kijk Juf, naaldboom!

En ik glimlachte en vroeg wat het verschil was met die andere boom... hoe heette die ook alweer?

Ah ja, loofboom.

 

16:30 Gepost door Fiebs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.