23-11-07

Gents verbod op hoofddoeken

Persoonlijk laat het mij Syberisch koud wat iemand met zijn hoofd (en lijf) doet. Hoofddoek, punkkapsel, dreadlocks, kaal, gothic... I don't care! Zolang je anderen in hun waarde laat, is voor mij alles okay. Ik zal wel eens kijken als er weer zo'n kleurrijk persoon langsloopt, maar ik neem er geen aanstoot aan, ik zal me er niet minder veilig door voelen. 

Helaas pindakaas... In een samenleving moeten grenzen zijn: mensen hebben regels nodig om het een beetje leefbaar te houden, om ze te behoeden voor beestige praktijken. Zoals je een kind ook grenzen oplegt in de opvoeding, anders wordt het een monstertje (kijk eens naar de Nanny).

Wat is het verschil tussen een meisje met een hoofddoek en een jongen met een punkkapsel en duizend piercings in zijn hoofd? Waarom zou dat meisje met de hoofddoek wél moeten aangenomen worden en de jongen met het punkkapsel en de piercings niet? Wie zegt mij dat die jongen minder capabel is dan dat meisje? Wie verzekert mij dat die jongen geen uiting geeft aan zijn persoonlijke geloofsovertuiging?
Iedereen weet dat het uiterlijk niets zegt over iemands capaciteiten. Maar je uiterlijk is je visitekaartje. Het is letterlijk het eerste wat anderen van je krijgen te zien.
Als je je dus op een bepaalde manier uitdrukt, moet je er ook de consequenties van dragen. Een punker, een landloper, een junk, een gothic, een diep decolleté... niet bepaald mensen van wie je denkt: 'Hmmm, respectabel!'.

Er moeten dus regels zijn, zoals ik hierboven al zei (zie je wel dat ik to the point kom).
Eén van die regels is: een respectabel uiterlijk. Dat is iets wat in de loop der eeuwen wordt bepaald en niet door één persoon, maar door een bevolkingsgroep, het is dus maw cultuurgebonden. Ik denk dat dit wel van toepassing is in elk land. In Arabische landen is een respectabel uiterlijk anders dan bij ons. Is het daarom beter of slechter? Nee. Het is anders en het moet gerespecteerd worden.
Een andere norm is: geen tekenen van religie. Gezien onze wettelijke scheiding van staat en kerk geldt deze regel specifiek in ons land. Ook hier geldt het dat je dat moet aanvaarden.
Als je je niet wil schikken naar deze regels, dan draag je daar de gevolgen van. En als dat betekent dat je een bepaalde job niet kan uitoefenen, ongeacht je kwaliteiten, dan moet je niet huilen hoe oneerlijk het is.

Het is maar zo eerlijk deze twee regels toe te passen. Als een punker een openbare functie niet mag uitoefenen omwille van het niet-respectabele uiterlijk, dan mogen orthodoxe joden of gesluierde katholieken of moslims dit ook niet.

Integratie moet van twee kanten komen. En in de realiteit wordt méér van de nieuwkomer dan van de oorspronkelijke bewoners een aanpassingspoging verwacht. In élke vorm van samenleven moet de nieuwkomer zich aanpassen aan de rest en niet omgekeerd, wat niet wil zeggen dat hij zijn eigenheid moet verloochenen, wat niet wil zeggen dat nieuwkomers niet worden aanvaard als ze anders zijn.
In Wallonië ben ik de nieuwkomer. Ik ben dus degene die zich aanpast en Frans praat, niet zij die Nederlands moeten spreken. Ik vind dat nogal logisch. Maar met m'n Vlaamse collega spreek ik Nederlands.

Orthodoxe joden zullen nooit in openbare functies werken, omdat ze zich geghettoteerd hebben in Antwerpen en daar hun eigen maatschappijtje hebben gecreëerd. Van integratie gesproken. Alleen wordt daar dan niets over gezegd, want ocharme, ze hebben al zoveel moeten verduren...

Tegenwerpingen als: we hebben geen recht van spreken, want we pasten ons zelf niet aan in de streken die wij bezetten, wil ik proberen te weerleggen.
Het klopt dat onze Westerse voorouders vaak zelf niet van veel respect afwisten toen ze andere landen bezetten of met veel bloedvergieten mensen bekeerden. Plaatselijke gebruiken werden niet gerespecteerd en da's niet iets waar we trots op moeten zijn. Het Westerse superioriteitsgevoel is eigenlijk walgelijk. Net zoals het idee dat Vlamingen superieur zijn aan Walen.
Maar moeten wij (het land België) nu maar alles accepteren, alleen maar omdat onze voorouders in het verleden fouten hebben gemaakt? Ik weet niet of ik het goed uitdruk... Is het omdat Franse soldaten weigerden Algerijns te leren toen ze de streek daar bezetten, dat we nu maar moeten accepteren dat nieuwelingen zich niet willen aanpassen aan onze regels? Dan zou het dus ook betekenen dat je je kind geen standje mag geven als het iets verkeerd doet, want hoogstwaarschijnlijk heb jij in je kinderjaren dezelfde bêtise gedaan.

Ik staak mijn betoog, voor iedereen in slaap gevallen is, of weggezapt wegens mijn eindeloze redenaarsgeweld.

Wees gegroet!

19:41 Gepost door Fiebs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.