19-07-08

Vlaanderen en het vliegenstrontje

"Wat is er nu weer aan de hand in België?", vroeg Noiram me vanuit Australië. Alsof ik daar een fatsoenlijk antwoord op kan geven. Alsof iemand daar een antwoord op weet...
Want wat is er aan de hand in ons klein landje?
Waar maken we ons druk over? Over den ene die geen Nederlands wil spreken en den andere die dan ook maar geen Frans meer wil spreken. (Nèh). Daar komt het op neer.
Ge kunt daar een probleem van maken, een héél groot probleem zelfs zo te zien. Maar als ge eens die kleine kijkgaatjes in uw hoofd opentrekt en eens rond u kijkt naar bijvoorbeeld de ellende in de wereld, is er dan geen één hersencelletje dat peinzend zegt: "Mmmm, misschien is deze hele crisis lichtjes overdreven??"
Dat er Walen ongegeneerd de taalgrens overtrekken om in Vlaanderen te komen wonen en het dan wagen om Frans (Frans bijgod! *wuift zichzelf koelte toe*) te spreken en zelfs geen koededak kunnen zeggen, dat is niet leuk. Het kan zelfs als onbeleefd worden bestempeld, want iemands taal proberen te spreken is een minimum. Akkoord.
Maar het is het einde van de wereld niet, of toch niet in die mate als het nu wordt voorgesteld aan het volk. Het volk dat alles slikt als zoete koek... En in Vlaanderen wordt die koek op één manier gebakken, en in Wallonië op een andere manier. Ik weet het, ik zat er middenin. En als ik het nieuws in Wallonië hoorde, dacht ik ook: Arm Vlaanderen. Maar als ik dan de Vlaamse versie hoorde, vond ik dat die Walen stante pede moesten gekatapulteed worden vanwaar ze kwamen en liefst nog wat verder.
Enfin ja, daar bestaat een woord voor.
In elk geval ik merk nu van zeer nabij een paar opmerkelijke zaken:
1. in het bedrijfsleven zijn Engels en Nederlands de meest belangrijke talen. Waalse bedrijven vragen een kennis van de drie talen, Vlaamse bedrijven zijn tevreden met Engels en Nederlands. De wet van de sterkste... niet zo lang geleden was het anders... misschien wordt het op een schone dag opnieuw anders.
2. Vlamingen scoren momenteel nog steeds beter op het talenvlak dan hun Waalse collega's, hoewel dat aan't veranderen is: er zijn héél veel Walen die het plaatje begrepen hebben en volop ons Vlaams taaltje aanleren.
3. de Vlaming daarentegen vertikt het hoe langer hoe meer zijn polyglotte eigenschappen te ontwikkelen, althans het Franse gedeelte. Ineens wordt La Langue d'Amour uitgespuwd en verguisd, alsof het een ziekte is als je Frans praat. Een schande! Een taboe! It is all English what hits the clock. ;)
Ik vind het jammer. Dat ons landje haar grootste troef (meertaligheid) misschien ook haar grootste vijand dreigt te worden.

Natuurlijk zijn er ook andere dingen aan de gang, maar dat zijn dan weer zaken die het gewone volk boven zijn petje gaan, dus herleiden veel Belangrijke Mensen het probleem tot: Frans is slecht!

Ik ben benieuwd... In elk geval ben ik supertrots op mijn polygeglotheid én zal ik er alles aan doen dat mijn kind(eren) openminded meertalige wereldmensen worden.
Want echt... Vlaanderen is toch maar een vliegenstrontje op de wereldkaart zunne!

18:42 Gepost door Fiebs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.