15-12-08

Het kerstverhaal

Lang geleden, echt wel làng geleden, zagen eens drie mannen, elk in hun eigen, ver land, op hetzelfde moment een heldere ster. Hoe ze erbij kwamen, weet ik niet, maar ze dachten alledrie hetzelfde: "Dat moet wel een boodschap zijn van een Koning". Dus scharrelden ze hun spullen bijeen en gingen op pad. Ergens halverwege kwamen ze elkaar tegen en vervolgden ze samen hun weg, geleid door die blingbling ster.
Na een hele tijd - ze waren vast en zeker verloren gelopen, maar weigerden uiteraard de weg te vragen, mannen! - kwamen ze aan bij een stalleke in B-Town. Daar vonden ze een jonge man en zijn vrouw, die net een kind had gebaard, zo maar, tussen de koe en den ezel. Met de navelstrenk er nog aan, lag het kindje braaf in zijn kribbe. De drie wijzen gaven hun geschenken, die ze in zeven haasten mee geritseld hadden, aan de jonge moeder.
Den ene had wierrook bij. Ideaal om de geurtjes in de stal te verdrijven. Den andere had goud bij, ook wel handig! De papa was immers een schrijnwerker die niet goed aan de bak kwam en de mama was een werkloze tienermoeder, die ook nog es dacht dat ze zwanger was geworden van een Engel. Tja, in die tijd stelde de sexuele voorlichting nog niet veel voor, zekers?
En den derde, die rommelde een beetje in zijn reisbagage en haalde er tenslotte een handvol mirre uit. Nu vraagt de hedendaagse mensch zich vast af wat een pasbevallenvrouw in godsnaam kan doen met mirre. Laat ik u dan vertellen dat mirre helpt tegen aambeien. Toch wel zeer good thinking van die wijze. Hij had zeker een vrouw die van wanten weet die hem had geholpen een nuttig geschenk mee te nemen. 'Hier, neemt dit maar mee! Een aftrekseltje hiervan doet wonderen!'. Dus hij had geluisterd en daar stond hij dan, met die mirre. Hij hoopte dat de vrouw wist wat ze ermee moest doen, want hijzelf had geen flauw benul. Ook al was hij dan een Wijze, hij bleef een man.
Ze bleven een beetje hangen, beetje praten over de laatste volkstellingen en het feit dat de mensen toch zo onverdraagzaam waren naar vreemdelingen toe - allee, zelfs een hoogzwangere vrouw werd nergens toegelaten, gewoon omdat ze een allochtoon was. Daar wist de Balthazar, de zwarte der wijzen, alles van. Niet van dat hoogzwanger zijn, maar van dat vreemdelingzijn. Hij schudde dan ook oprecht meelevend zijn hoofd bij het aanhoren van zulk schrijnends.
Na een blik op de sterren, besloten de drie Wijzen dat het tijd was om huiswaarts te keren. Ze namen afscheid van het jonge paar en wensten hen nog véél geluk met hun boeleke. Ze voorspelden hem veel goeds en een succesvolle carrière.
Marie en Joske keken zwijgend het drietal na, het kindje in hun armen wiegend. Waarschijnlijk in die van Marie, want Joske kon beter omgaan met beitel en hout dan met menselijk vlees - getuige ook de overtuiging van Marie dat ze onbevlekt ontvangen was, of kwam dat door een ander lichameijk mankement van Joske, ge hebt immers van die mannen met lichamelijke te-kort-komingen.12:28 Gepost door Fiebs in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Efkes vijf minuten om te reageren. Ik lees hier al lang, maar reageren is niet mijn sterkste kant, maar nu ik zie dat hier blijkbaar niemand anders ...

Ik zou kunnen zeggen dat je "leuk" schrijft, maar dat is de juiste term niet, want je gaat er soms best eens hard tegenaan, de mensen denken nu eenmaal in hokskes, spijtig genoeg. Maar je zal wel snappen wat ik bedoel (hopelijk wel anders krijgen we hier een kanjer van een misverstand).

Een schoon versie van 't kerstverhaal anders.

;-)

Gepost door: ms | 15-12-08

Voila, nog een reactie erbij. Want ik kom ook eens regelmatig piepen.

Ik vind het een geslaagde ironische versie!

Gepost door: Happy Genes | 15-12-08

Hoera Ik heb gewoon twee reacties gekregen. :) Niet dat ik het daarvoor doe, maar af en toe een aai is wel leuk.
MS, ik snap denk ik niet helemaal wat je bedoelt: ben ik te hard om 'leuk' te zijn, of is 'leuk' gewoon niet de juiste term? Als het maar positief is, dan kwispel ik al. :)

Gepost door: fiebi | 16-12-08

Een mooie versie van dat Kerstverhaal. Heel mooi tegen de schenen gestampt zonder de ironie te vergeten. Het toverde alleszins een brede glimlach op mijn gezicht.
Nog een pluim dus!

Gepost door: Breeg | 17-12-08

Leuk is gewoon niet de juiste term.

Je bent zeker niet te hard hoor, maar er zijn dingen die je beschrijft waar je gewoon niet leuk kàn over zijn. Kwispel maar verder, 't is positief !

;-)

Gepost door: ms | 17-12-08

De commentaren zijn gesloten.